Novice

Odpadni aluminij kot priložnost za mlade talente

27. Avg 2024

V podjetju Roletarstvo Medle se zavedamo pomena trajnostnega razvoja in odgovornega ravnanja z naravnimi viri. S svojim delovanjem že vrsto let prispevamo k zmanjševanju okoljskega odtisa, pri čemer ima recikliranje odpadnega aluminija ključno vlogo. Mesečno gre v recikliranje več kilogramov aluminija, pred kratkim pa je majhen del njega dobilo popolnoma drugačno preobleko.

Odpadni aluminij // foto: Roletarstvo Medle

Odpadni aluminij // foto: Roletarstvo Medle

Od ideje do… vrtnice, dijaki Srednje strojne šole

Roletarstvo Medle vsako leto v sodelovanju z lokalno skupnostjo organizira ogled svoje proizvodnje za dijake 1. letnikov Srednje strojne šole Šolskega centra Novo mesto. Med enim izmed ogledov je profesor Andraž Končina v sortirnem zabojniku za odpad opazil barvni aluminij. Utrnila se mu je ideja o njegovem preoblikovanju.

Kmalu je s strani Srednje strojne šole prišla prošnja za donacijo odpadne aluminijaste pločevine. Po prejemu donacije je profesor Končina realiziral svojo idejo kako iz kosa aluminija izdelati prekrasno vrtnico. Pripravil je načrte in navodila za njeno izdelavo, dijaki Srednje strojne šole pa so se skupaj z njim podali novim izzivom naproti. Izdelane vrtnice so razstavili na šolskem bazarju, izkupiček pa namenili za šolski sklad.

Njihove aluminijaste vrtnice so umetniški izdelki, ki izražajo voljo in trud tako profesorja kot dijakov. So pa tudi simbol povezovanja industrije in izobraževalnih ustanov ter izjemen primer, kako lahko odpadni materiali postanejo dragocen vir kreativnosti.

Veseli smo, da lahko svojo zavezo k trajnosti delimo tudi z mlajšimi generacijami, kajti Srednja strojna šola sodeluje tudi v programu EKO šol Slovenije. 

Izdelovanje vrtnice, dijaki Srednje strojne šole, ŠCNM // foto: Andraž Končina

V Roletarstvu Medle verjamemo, da s takšnim sodelovanjem prispevamo k razvoju mladih talentov, povezovanju naše skupnosti, izboljšujemo pa tudi naše procese.

In vrtnica zacveti… v unikatnem aranžmaju

Material // foto: Roletarstvo Medle

Aluminijasta vrtnica je dobila novo preobleko! S pomočjo spretnih rok gospe Alenke iz Gozdnega gospodarstva Novo mesto je nastal čudovit suhi aranžma, ki združuje naravne materiale in trajnostno ustvarjalnost. Preplet trpežnosti aluminija in naravnih materialov ustvarja eleganten dekor, ki prinaša pridih trajnosti in lepote v vsak dom.

Ta unikatni dekor je popoln primer, kako lahko industrija in narava skupaj ustvarita nekaj čarobnega.

Oblikovanje aranžmaja – Alenka Anžlin, GG Novo mesto // foto: Roletarstvo Medle

Go to top arrow
na vrh